חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

הדלק שמניע את משבר האקלים

ט"ו בשבט הגיע ואיזה כיף, זה אחד החגים האהובים עליי בשנה. בתור ילד, תמיד קישרתי את ט"ו בשבט לנטיעת עצים ואכילת פירות יבשים שהיו חביבים עלי. זה היה המצב בארץ בשנות ה-90 העליזות: עוד חיינו על המיתוס של שתילת עצים, וכמה חשוב להפוך את המדבר ליער. אחר כך גילינו איזו טעות זאת מבחינה אקולוגית. בעיקר עוד לא דיברו איתנו על איכות הסביבה, נושא שהיה קרוב לליבי מגיל קטן. היום, עם הרבה יותר השכלה על יהדות, משבר האקלים ואקולוגיה, הצלחתי לגבש השקפת עולם יהודית-סביבתית-פמיניסטית. כן, פמיניזם הוא מרכיב קריטי בחברה גם מבחינה אקולוגית, אבל לזה מגיע פוסט נפרד.

משבר האקלים ('התחממות גלובלית' בעגה העממית) הוא תהליך טבעי – שבני האדם גורמים להאצה שלו פי כמה מאות. תהליך שהיה נמשך בעבר עשרות אלפי שנים קורה בימינו תוך כמה עשרות שנים. הדבר שגורם לתהליך הזה הוא הצטברות גזי חממה באטמוספירה, מה שעשוי להיות הרסני בטווח הרחוק.

הקש זה לא העניין

הרבה אנשים פועלים למניעת משבר האקלים על ידי מיחזור והימנעות משימוש בפלסטיק. זה אמנם הדבר הנכון לעשות בראייה מקומית, אך בנוגע למשבר האקלים ומניעתו – ההשפעות החיוביות של הימנעות מפלסטיק זניחות. כ-70% מגזי החממה הנפלטים לאטמוספירה הם תוצר של תעשיית האנרגיה, כלומר דלקים פוסיליים. זאת אותה תעשייה שעוזרת לנו להגיע מההפגנה בחיפה להפגנה בתל-אביב, טוענת את הטלפון הסלולרי ומאפשרת לנו להזמין גאדג'טים חמודים מאמזון. כשאנחנו שורפים את הדלק, משתחרר אחד האויבים הכי גרועים של האדם: פחמן דו-חמצני. לרוב נפלטות יחד איתו גם תחמוצות חנקן ותחמוצות גופרית, והן הרסניות פי כמה.

חשוב להבהיר: הפעולה המרכזית שצריכה להיעשות בהתמודדות עם משבר האקלים היא שינוי מדיניות, חקיקה ואכיפה. אבל גם ברמה הפרטית אנחנו לא מנועים מפעולה. כמו שאין דבר כזה טבעונית שנמנעת מביצים וחלב אבל כן אוכלת בשר, כך אם את סביבתנית – לא מספיק שתקפידי על מיחזור והימנעות מחד"פ. הדבר החשוב יותר שצריך לקחת עליו אחריות הוא פליטת גזי החממה.

במאה ה-21 בלתי אפשרי להתנתק מאנרגיה, וגם אין ציפייה שנעשה זאת. עם זאת, הציפייה היא כן להימנע כמה שניתן משימוש בדלקים פוסיליים. לדוגמה: ללכת יותר ברגל (בונוס: לא צריך לחפש חנייה), לנסוע בתחבורה ציבורית או עם אחרים (קארפול), כשעוברים דירה – לחפש מקום שיש בו דודי שמש, לזכור לכבות את האור ואת המזגן אחרי שהפעילות נגמרת ולהקפיד על שימוש בנורות LED.

בואו לא נרים ידיים, כי יש מה לעשות.
אשמח שנמשיך לדבר.

נדב ליבוביץ, רכז גיוס משאבים 052-4747544

אהבת? אפשר לשתף בקלות

Facebook
Twitter
Email
Print
WhatsApp
Telegram
שם פרטי*
שם משפחה*
דוא"ל*
דילוג לתוכן