חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

משבר האקלים דורש שינוי מדיניות

הוריקן קתרינה

הוריקן קתרינה, ניו אורלינס 2005

בשנת 1972 הוחלט באו"ם לציין את ה-5 ביוני כיום איכות הסביבה העולמי. מדהים לחשוב שכבר בתחילת שנות ה-70 התקבלה החלטה כזאת, למרות שלעיני האו"ם לא עמדו משבר האקלים, המסת הקרחונים או ההתחממות הגלובלית, אלא בעיקר שמירה על הטבע, הצמחים והחיות. בעשורים שעברו מאז קרו תהפוכות ושינויים עצומים, והיום אי אפשר לדמיין דיבור על הנושא הזה שלא קשור לייצור, לנפט, לאיים מוצפים באוקיינוס ולאסונות טבע חוזרים ונשנים.

בשנים האחרונות מקבל משבר האקלים מקום הולך וגדל בשיח התקשורתי, הפוליטי והציבורי. לאחרונה הודיע משרד החינוך על שילוב תכני חובה הקשורים למשבר האקלים. זאת אמנם התקדמות חשובה, אך יש להודות שצעד גדול עוד לפנינו: במקום לדבר רק על האחריות של כל אחד ואחת על הטבע וצמצום הזיהום, צריך להתחיל לדבר על האחריות של ארגונים, חברות עסקיות ומדינות על המשבר. במקום לעסוק רק בפעולה אינדיבידואלית, צריך לעסוק בקידום מדיניות. השלב הזה קשה הרבה יותר.

לפני פחות משנתיים, בגמר "הישרדות", עלתה הפרסומת של ויגן פרנדלי. הצופים ראו זוג צעיר הולך לסופר לקנות בשר טלה 'טרי-טרי' ומקבל לידיו טלה, הכי טרי שיש. המסר של הפרסומת הוא ברור: בשר זה רצח, רצח זה רע, תפסיקו לאכול בשר כי אתם אחראים להרג של חיות! פשוט, קליט, נוקב – קחו אחריות על עצמכם ותעשו משהו לטובת הסביבה.

לקראת שבועות הקרוב, 'חוות החופש' הכינה תשדיר על כך שתעשיית החלב מפמפמת לנו ששבועות הוא חג של מוצרי חלב, כדי להגדיל את הרווחים שלה. ערוץ אחרי ערוץ הדפו אותם מכל המדרגות ופסלו את התשדיר לשידור. הערוצים המסחריים היו כמובן הראשונים, אבל גם בתאגיד השידור הציבורי 'כאן' הודיעו שלא ישדרו את הפרסומת.

הנימוקים לפסילה מראים בדיוק את התהליך שאנחנו עוד צריכים לעבור. 'רגשות הציבור שעלול להיפגע' וה'עובדה שהנושא שנוי במחלוקת' – זה הסיכום של מה שצריך לעסוק בו ביום הגנת הסביבה: הפעולות האישיות שלנו הן חשובות, אבל כדי להגן על הטבע באמת אנחנו צריכים להיאבק בכל הגופים שהאינטרס הכלכלי שלהם מחייב המשך פגיעה בטבע – חברות, ארגונים, וכן, גם מדינות.

אהבת? אפשר לשתף בקלות

Facebook
Twitter
Email
Print
WhatsApp
Telegram
שם פרטי*
שם משפחה*
דוא"ל*
דילוג לתוכן