הזמנה לשיח מתמשך על הלכה וישראליות
סביב סוגיות של רווחה וצדק חברתי
ההלכה היא מן היצירות היהודיות הגדולות ביותר – בהיקפה, בעומקה, במורכבותה ובעושר פניה – אם לא הגדולה שבכולן. עמד על כך ח.נ ביאליק שקבע כי תנועת ההתחדשות היהודית הציונית לא תוכל להסתפק בקבלת השראה מעולמות האגדה, ושעליה לדרוש גם את שפת ההלכה. בשנים האחרונות רבו אנשי הרוח שהחלו לעסוק בשאלות הנובעות מן המפגש האפשרי בין עולם ההלכה לבין החברה והתרבות הישראלית, מתוך ניסיון לעמוד על התרומות שבהן ההלכה יכולה להעשיר את הישראליות ובו בזמן להיתרם ולהתעשר ממנה. תחומי המפגש נפרשים על פני מגוון רחב של שאלות כדוגמת משפט וחברה, שבת ולוח השנה, תרבות ואומנות, טכנולוגיה ומדע, כלכלה ועוד. יש העושים זאת תוך מחויבות לשמירת קלה כבחמורה על פי כלליה הפנימיים של ההלכה ויש הפונים אל ההלכה ביד חופשית ומתוך בחירה.
כדי לקדם מגמות יצירה אלה, חברנו יחד להקים קבוצת שיח וחשיבה שתוקדש לליבון נקודות מפגש אפשריות בין עולם ההלכה לבין הישראליות. מטרת הקבוצה לכנס יחדיו נשים ואנשים ממגוון גישות בנוגע ללימוד הלכה בהקשרה הישראלי. ובפיתוח זיקות אפשריות שבין ארון הספרים ההלכתי לבין התרבות והחיים בישראל. כל זאת במטרה ליצור סיעור מוחות משותף ולהתניע כיווני חשיבה ועשייה חדשים.
הקבוצה תהיה מורכבת כאמור מנשים ואנשים, הבאים מקשת רחבה של גווני החברה הישראלית ומעיסוק בלימודי הלכה בהקשר הישראלי: אקדמיה, בתי מדרש לסוגיהם השונים, ישיבות, מדרשות ועוד. מטרתנו היא לאפשר התבוננות מחודשת של כולנו על שאלת מקומה של ההלכה כסוגה ישראלית, מתוך הנחה כי לכל אחת ואחד ממשתתפי הקבוצה תהיה תרומה חשובה לפיתוח הפסיפס התרבותי הישראלי ולבניית חוליות ההמשך של התרבות היהודית לדורותיה.
מטרת השלב הראשון של הקבוצה, המתוכנן להימשך כשנה, הוא לסגל אמון והקשבה הדדיים, להרחיב את הדעת ולפתוח את אופקינו באופן הדדי. בשלב מתקדם יותר ניתן יהיה לשקול, ככל שמשתתפי הקבוצה יהיו מעוניינים בכך, עבודה על פרויקטים משותפים.
השתתפות בקבוצה אינה מותנית במחויבות לאג'נדה מסוימת. היא נועדה עבור מי שבאים מנקודות מבט שונות ומגוונות אודות חשיבותה האפשרית של ההלכה כמקור השראה לפיתוח תרבות ישראלית, והמעוניינים בפריצת אופקיהם כדי להכיל אופקים נוספים. תנאי הסף היחידים להשתתפות בקבוצה הם פתיחות לשיח מקשיב ומכבד, ומחויבות להגעה למפגשים כולם.
מתוכננים כתשעה מפגשים, אחד מדי חודש, שבו יביאו 1-2 משתתפים סוגיה הלכתית, וילמדו אותה בקבוצה, מתוך מטרה לסמן את השאלות העולות מתוכה ביחס למציאות הישראלית, הדילמות הקשורות לדרכי הלימוד, תכניו ואופיו. המשתתפים יוזמנו ללימוד של הסוגיה עצמה, ולשאלות גדולות ורחבות יותר הנגזרות ממנה. הנושא שבחרנו הינו צדק חברתי ושאלות של רווחה, מתוך הבנה כי זהו מרחב משותף – של מציאות ישראלית מזה ושפה הלכתית עשירה מזה.
המפגשים יתקיימו פנים אל פנים, בירושלים, בימי ראשון אחת לארבעה שבועות,
בין השעות 21:00-18:30.
המפגשים ייערכו לסירוגין במכון הרטמן ובהר-הצופים.
מועדי המפגשים: 6 בנובמבר, 4 בדצמבר, 1 בינואר, 29 בינואר, 26 בפברואר, 26 במארס, 23 באפריל, 21 במאי, 18 ביוני.
לפרטים:
פרופ' בני פורת, המכון לחקר המשפט עברי [email protected]
איתמר לפיד, רבנות ישראלית, [email protected]